Конфликтът е само вербален, за пред публиката и има други цели Председателят на

...
Конфликтът е само вербален, за пред публиката и има други цели Председателят на
Коментари Харесай

Сблъсъкът между Радев и Пеевски – буря в чаша вода

Конфликтът е само вербален, за пред публиката и има други цели

Председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски разтълкува думите на президента Румен Радев като поръчка да прави партия . Припомняме, че президентът през днешния ден реши да отговори след офанзивите на Пеевски от последната седмица.

Сутринта пресцентърът на Движение за права и свободи заяви, че Делян Пеевски отправил запитване към основния прокурор, основния секретар на Министерство на вътрешните работи и шефовете на ДАНС и Комисията за противопоставяне на корупцията.

Защо прокуратурата и службите не подхващат или не оповестяват данните за инспекции и каузи по случаи с висока социална сензитивност, свързани с президентската администрация, макар многочислените медийни изявления и обществено оповестени сигнали, попита Пеевски.

След няколкото дни безмълвие Румен Радев през днешния ден му отговори по този начин:Една от най-отблъскващите навици в дребните души е, че подозират своите низости у другите, както е споделил Балзак. Ако опитомяването на водачите на ПП-ДБ дава очаквания някому, че по същия метод може да се подходи и към президентската институция, това няма да се случи! “

Президентът заприказва за потребността от политическа опция, само че не даде ясна поръчка, че ще прави партия. Освен това той е стеснен от Конституцията като президент да взе участие в партийни управления. Вторият и финален мандат на Румен Радев като президент изтича при започване на 2027 година

Междувременно реакция пристигна от градския прокурор на София Илияна Кирилова във връзка офанзивите на Делян Пеевски по адрес на Николай Копринков и Сотир Ушев. Според Пеевски двамата са свързани с нечисти дейности и „ кеш “ към президента.

" Търсим за имената, които бяха упоменати - Копринков, Ушев. До този миг не намираме съответно сигнал против господин Копринков, а що се отнася до президента Радев, вие знаете, че има едно решение на Конституционния съд. Там няма сега какво да се направи, до момента в който господин Радев е президент ", сподели Кирилова.

Анализират се регистрите както на Софийската градска прокуратурата, по този начин и на закритото преди година и половина спецобвинение, като до тук е открит единствено един сигнал от 2010 година, обвързван със Сотир Ушев, добави още Илияна Кирилова, представена от БНР.

Последва и брифинг на Делян Пеевски пред кореспонденти в Народното събрание.

Той изрази удивление по какъв начин толкоз бързо прокуратурата декларирала пред медиите, че няма " Кешгейт " в президентството, в случай че още не е внесъл питанията си за разнообразни следствия по отношение на представители на президентската институция.

" Не мога да схвана прибързания, бърз отговор на прокуратурата от това, което прочете, едно известие в медиите от мен. Аз още не съм си подал питанията, по какъв начин бързо дадоха отговор, че няма ", възропта депутатът от Движение за права и свободи. " Няколко години се приказва за " пътя на копринката ", за Сотир Ушев. Има доста неща в медиите, никой не реагира от органите, по тази причина ги запитвам ", посочи той.

Пеевски назова президента " мистър Кеш " и разгласи, че го чака за борба на политическия терен.

" Диктатурата му свърши, няма да се повтори. Днес разбрахме, че ще прави партия, значи скоро имунитетът му ще падне . Мистър Кеш - очаквам го на терена, ръкавицата е хвърлена, аз я одобрявам, очаквам го на терена. Искаме борба на политическия терен ", съобщи Пеевски по адрес на президента.

Той уточни, че Румен Радев сега се крие зад цялостния си имунитет, като напомни и коментара на прокуратурата, че поради това не може да бъде разследван. От това депутатът от Движение за права и свободи заключи, че значи има каузи, само че имунитетът пази президента.

По мотив казаното от президента, че изказванията за съветниците му и така наречен " път на копринката " са клюки, Пеевски съобщи: " Той по какъв начин взема решение това, мистър Кеш, като последна инстанция в страната ли? " И заключи, че го е извадил от комфортния му комфорт.

" Има доста касиери, има доста дребни кученца, които влачат плячка в тъмната институция ", сподели той още веднъж по адрес на президентството.

" Очаквам го да си подаде оставката и да го видя на политическия терен, да стане политически водач, да има достолепието да бъде подобен, да се срещнем на Европейските избори (през юни т.г. - б.а.). Това е почтено. Единственото, което е неприлично, е, в случай че тази партия е финансирана с мръсни пари от неговите служебни мандати ", добави водачът на ПГ на Движение за права и свободи.

Той бил подготвен да свидетелства против президента . Информацията, която Пеевски имал, обаче била от медиите , стана ясно от думите му.

Премиерът Николай Денков , представител на партия „ Продължаваме промяната “,: „ По отношение на мненията на президента – дано да обърна внимание, че преди няколко месеца мисля, че тъкмо от тази естрада ясно споделих, че в службите виждам сляпо леке във връзка с корупцията . И тогава получих поддръжка само и единствено от „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “. Надявам се всички други в действителност да поддържат опцията дейно, в относително къси периоди и с крайни резултати да бъдат извършени тези следствия и истината да излезе нескрито. Всичко друго е единствено клюки и изказвания, които, когато останат недоказани, имат единствено един резултат – да срутват институциите. Между другото, президентството го прави това нещо от много време, както сте видяли и вие самите. “

В тази посока се изрече и Кирил Петков , съпредседател на парламентарната група на „ Продължаваме промяната – Демократична България “. Той още веднъж повдигна въпроса за промени в службите и напомни, че президентът блокира промяната на ръководителя на ДАНС.

Ако не стане знамение, надали от цялата тази медийна виканица ще произлезе нещо значително. Сблъсъкът сред Пеевски и Радев е по-скоро на вербално равнище и има други цели, в имиджова посока.

От първичните изказвания от държавното обвиняване излиза наяве, че там няма нищо черно на бяло против хора на президента.

Румен Радев пък надали ще направи партия, тъй като това значи да приключи мандата си прибързано – три години по-рано. Индикации за това няма.

Промени в службите също няма да има , както се надяват от ПП-ДБ. ГЕРБ и Движение за права и свободи, а и президентът дадоха да се разбере, че те няма да позволен промени в тях.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР